tiistai 26. helmikuuta 2008

Sangiovese
Toscanan viinivalmistuslinja on Sangiovese -rypäleestä tehdyt viinit. Rypäleen nimi näkyy kaikissa näissä viineissä.

Näitten joukkoon sijoittuu maailman tunnetuin italialainen punaviini. Tätä on tarjolla trattorioitten pyöreäpohjaisista niinipunospulloista "fiascoista" suorapulloisiin laadukkaamppiin chianteihin, joissa ei aina välttämättä edes lue Chianti.

Brunello di Montalcinon on vietettävä tammitynnyreissä kolme ja puoli vuotta. Sitä valmistetaaan chiantiin verrattuna melko vähän, mikä osaltaan pitää hinnat korkeina. Rosso di Montalcinoa kypsytetään vuoden verran. Se vastaa bordeauxin "kakkosviinejä".

Vino Nobile de Montepulciano on kolmas Toscanan DOCG -viineistä. Se on saanut nimensä Montepulcianon kylästä Sienan eteläpuolella ja muistuttaa etevää chiantia.

Paikan lisäksi Monteluciano on myös rypäleen nimi. Montepulciano-rypäleet kukoistavat Adrianmeren rannikolla. Se muistuttaa Merlot-rypälettä.

Sangiovesestä valmistettujen viinien laatu vaihtelee huomattavasti. Varsinkin chiantin heikko laatu 1970-luvulla johti kriisiin. Osa tuottajista päättivät olla välittämättä DOGC-säännöistä ja rupesivat valmistamaan omaa vino da tavolaa tukevoittamalla Sangioveseä Cabernet Sauvignonilla. Syntyi supetoscananalaiset, jotka myöhemmin otettiin mukaan DOCG-säännöstöihin. Supertoscanalaista valmistetaan joko puhtaasti Sangivesesta tai siihen sekoitetaan tyypillisimmilään Cabernet Sauvignonia (10-20%), mutta myös monia muita rypälelajikkieta. Sadot pidetään alhaisina ja ruvettiin käyttämään tammitynnyreitä kypsytyksessä. Maine kasvoi maailmanlaaljuiseksi ja hinta nousi huippulukemiin. Supertoscananalaiset eivät ole niinkuin suurin osa Italian viineistä ruoan kanssa nautittavia, vaan sellaisenaan juotavavaksi tarkoitettuja.

Takaisin Bar-alkuisiin viineihin

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...