tiistai 19. helmikuuta 2008

ValpolicellaTavallisin ja tunnetuin italialainen viininteko "linja" on Valpolicella. Saapasmaan oikeasta kainalosta löytyy maakunta nimeltään Veneto. Siellä valmistaan viiniä kolmesta Corvina, Rondinella ja Molinara nimisestä rypäleestä. Kevein näistä rypäleistä valmistetuista viineistä on Bardolino. Viilennettynä sitä voisi nauttia sellaisten ruokien kanssa, joiden yhteydessä valitaan tavallisesti valkoviini.

Seuraavaksi ja laajin Valpolicella -tyyppi on normale. Yhteistä ovat nuo kolme rypälelajiketta. Moni löytää nautittavimmat italialaiset viininsä näistä.

Sitten keksittiin kuivattaa rypäleterttuja ja tehdä näistä viiniä. Jos käyminen keskeytetään kun alkoholia on 13 astetta, viiniin jää vielä hiukan makeutta. Tämä on Reciotoa. Se on makeata kuin portiviini, mutta ei siis niin vahvaa. Paras nauttia sellaisenaan.

Jos käymisen annetaankin jatkua aina katkeraan loppuun saakka syntyy Amaronea. Se on voimakasta täyteläistä viiniä, joka sopii riistaruokiin ja juustojen kanssa.

Amaronesta jäänyt mäski käytetään uudestaan siten, että jo kerran käyneiden rypäleitten päälle kaadetaan tavallista Valpolicellaa ja annetaan käydä uudestaan. Tätä toistokäymismenetelmää kutsutaan ripasso -menetelmäksi (repeat). Näin syntynyt viini on jotain tavallisen Valpolicellan ja amaronen välistä.

Takaisin Bar-alkuisiin viineihin

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...