tiistai 22. syyskuuta 2009

Lohi uunissa käryttömästi


Kalojen valmistaminen yksi huono puoli on, että siitä syntyy käryä, joka viipyilee asunnossa pitkään. Tv-kokit tekivät kalaa paistinpannussa pelkästään suolaa pannulla. Kala pannaan nahkapuoli alaspäin ja annetaan kypsyä. Nahkaahan ei syödä niin että antaa vaan mennä karrelle. Kalapalan pitää kuitenkin olla tällöin melko ohut, että se ylipäätään kypsyy näin. Loppuvaiheessa voi tietysti laittaa hetkeksi kannen päälle, mutta silloin on vaarana, että nesteet tulevat ulos ja siitähän sitä käryä taas syntyy. Lisäksi jähmettynyt valkoiseksi mennyt proteiini kalanpalan kyljessä ei ole ruokahalua kiihottavaa. Kalan voi myös kääntää hetkeksi toisin päin, kunnes se kypsyy ja samalla tulee hieman rusketusta kalan pintaan.

Kannen sijaan voisi panna kalan loppuajaksi uuniin. Silloin paistinpannun pitää olla uuninkestävä. Tekoaika on melko pitkä. Mitä jos kalan laittaisi suoraan uuniin?

Pikkuhiljaa kehittelin uunissa paistamisen optimiinsa. Tulos selostetaan seuraaksi. Kala ruskistetaan ensin uunin grillivastuksien alla. Sitten se lasketaan alemmaksi kypsymään.Pane uunin grillivastukset kuumenemaan täysillä. Suurimman kuumuuden saavuttaminen vie jonkin aikaa.Leikkaa sopivat annospalat. Aseta uunipellille uunipaperin päälle. Kuvassa on pieni ritilä, jonka alle reunat on taitettu. Valtoimenaan paperin nurkat nousevat ylös ja pahimmassa tapauksessa syttyvät palamaan. Hyvin hankala sammuttaa.Ruskistaminen vie noin viisi minuuttia (meidän uunissa). Kuvassa oleviin lohipaloihin on syntynyt kaunis suojaava ruskistus.

Nyt pelti siirretään alemmaksi normaalikorkeudelle ja uuni käännetään paistamisasentoon ja lämpötila lasketaan 200 asteeseen. Loppukypsyminen vei noi kymmenen minuuttia.

Kalapalan lämpötilaa voi tarkkailla kevyellä pistettävällä lämpömittarilla. Ohueen kalapalaan ei voi oikein laittaa suhteellisen raskasta paistinvahdin anturia uunista ulos tulevine kaapeleineen.

Optimi kalan sisälämpötila on 52 astetta. Silloin viimeistään kala pitää ottaa uunista.

Kokonaisaika on 15 minuuttia, jona aikana voi sopivasti keittää vihannekset.Valmis nautittavaksi kevyt ja terveellinen annos.Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...