Keitin ranskalaisten tekemiseen. Voi sillä kuitenkin tehdä aika paljon enemmän esim. frityyritaikinalla päällystettyjä kasviksia.
![]() |
Pakkauslaatikon kyljen kuva. Kansi on laitettu outoon asentoon, jossa se ei koskaan ole. Kuvassa on haluttu korissa olevat ranskalaiset näkyviin. |
Ranskalaiset perunat on helppo tehdä kotona. Kattilassa liedellä keittoa en kuitenkaan suosittele. Lämpötilan säätely voi olla vaikeata. Lieden päällä voi olla tuuletin. Riskejä on turhan paljon. Parempi olisi hankkia rasvakeitin säädeltyine lämpötiloineen. Itselläni on ollut jo joitakin vuosia tällainen.
Sopivat perunalajikkeet ovat kiinteät Siikli ja Van Gogh. Bintje Melodi? Luulisi että jauhoinen peruna olisi hyvä, mutta se tulee hauraaksi, vettyy ja katkeilee helposti.
![]() |
Keitin levitettynä osiin. Alimmassa laatikossa on öljyallas. Sen saa nostettua pois. kaatonokka ei ole ja reunat on aika teräviä. |
Pitempi aikaisen käytön jälkeen sitä keksii keittimen huonot puolet. Laitteeseen joutuu laittamaan suhteellisen paljon öljyä. Teemme melko harvoin ranskalaisia perunoita. Öljyä ei viitsisi säilyttää keittimessä. Olen kaatanut öljyt takaisin kaupan muovipulloihin. Samalla voi suodattaa siivilä suppilossa muruset pois. Litran pulloja täyttyy melkein kolme kokonaista pulloa. Se on aika paljon harvempaan käyttökertaan. Öljyt hapettuvat ja käyttö lisää niihin oman makunsa. Vain parin harvan käytön jälkeen öljyt pitää uusia. Käytettyjen öljyjen poistaminen tapahtuu samaisissa pulloissa. Pitäisi olla joku sujuva uudelleenkäyttö järjestelmä sovittuna. Joko kierrätykseen tai sitten vain muovipullossaan sekajätteisiin. Viemäriin öljyä ei voi laskea. Kun keitin on tyhjennetty se täytyy pestä, joka on aika työlästä.
Perunat leikataan pitkulaisiksi palasiksi. Kuoret voi jättää päälle jos ne on syötävän näköisessä kunnossa. Suikaleita liotetaan kylmässä vedessä tärkkelyksen poistamiseksi. Mitä paremmin sen saa pois sitä rapeampia ranskalaisia. Veden voi vaihtaa pariin otteeseen. Suikaleet kuivatetaan pyyhkeen sisällä. Tämä myös vaikuttaa rapeuteen. Joidenkin lähteiden mukaan: Ranskalaiset perunat saavat pintaansa ekstrarapeutta, kun upotat ne ennen maustamista ja paistamista kuumaan veteen kymmeneksi minuuksi. Veteen upottaminen tekee ranskalaisista päältä rapeita ja sisältä kuohkeita ja pehmeitä.
Tällä välin keitin on täytetty öljyllä max-merkkiin saakka. Merkki osoittaa milloin suikaleet korissa peittyy kokonaan kuumaan öljyyn. Laite kuumennetaan ensin 120 C asteeseen ja perunat keitetään upporasvassa ensin kertaalleen. Koria pitää ravistella etteivät perunat tartu toisiinsa. Hyvä merkki sopivasta kypsyysasteesta ensimmäisessä keitossa on se, että perunat alkavat hieman ruskistua. Kori nostetaan välillä ylös huilaamaan. Termostaatista väännetään seuraava keitto lämpötila 140 C astetta. Nyt suikaleita keitetään niin kauan, että ne ruskistuvat kullan keltaisiksi. Kypsyyttä voi testata ottamalla metallipihdeillä yhden suikaleen jäähtymään ja maistaa sitä suussaan. Perunan pitää olla pehmeän jauhoinen sisältä ja rapea päältä.
Tuota rapeautta voi olla vaikea pitää yllä. Ei pidä jättää keittokoria kuuman öljyn päälle muuta kuin hetkeksi öljyn valuttamiseksi. Kauemmin pidettynä se pehmittää vähitellen ranskalaiset. Saman tekee se jos perunat laittaa jo nyt tarjoiluastiaan, jossa ne taas pehmittävät toisiaan. Hyvä olisi panna perunat laakealle alustalle siksi hetkeksi kun ne vähän viilenevät. Kaiken muun pitää olla valmista. Syöminen aloitetaan heti kun perunat on viilentyneet suuhun sopiviksi. Ne kumotaan tarjoiluastiaan ja päälle ripotellaan suolaa. Itse panen sormisuolaa.
Valmiina pitää olla muut syötävät kuten vaikkapa simpukat. Ranskalaiset perunat tarvitsevat vielä majoneesia ja ehkä myös tomaattiketsuppia. Perunat tarjoillaan omalla lautasella. Jonka sivuun majoneesi lusikoidaan. Siitä niitä on hyvä syödä pyyhkimällä majoneesiin.
Älkää kuitenkaan tehkö niinkuin minä, vaan hankkikaa sellainen keitin jossa öljysäiliön voi nostaa kahvan varassa pois ja tyhjentää. Uudenmat laitteet tarvitsevat vähemmän öljyä kuin minun omistama. Markkinoilla on vieläpä laitteita jossa öljyä tarvitaan huikean paljon vähemmän. Nykyään on jopa sellaisia jossa ei käytetä lainkaan öljyä vaan kypsennys perustuu kuumaan ilmavirtaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti