maanantai 16. marraskuuta 2015

Kotona tehtyä leipää. Osa 2.

Hiivan voi vaihtaa kuivahiivaksi. Tuore hiivaa 50 gr vastaa 15-20 gr kuivahiivaan. Yhdessä kuivahiivapussissassa on 11 gr. Joten voisi hyvinkin vastata 50 gr tuoretta hiivaa.

Myllynparas.fi/suomi/kuluttajaneuvonta/yleisimmin_kysytyt_kysymykset/aineet_ja_seokset/tuoreen_hiivan_korvaaminen_kuivahiivalla/


Jostain syystä melko yleisesti resepteissä jauhojen määrä on liian suuri. Ei siis kannata noudattaa orjallisesti, muutoin tulee painavaa ja kuivaa leipää. Oikea määrä pitää oppia arvioimaan. Jauhoja on sopiva määrä kun taikina ei paljonkaan enää tartu kulhoon eikä käsiin. Taikinan saa kulhosta jauhottamalla kädet kastamalle ne jauhopussiin. Kannattaa myös antaa taikinan välillä hieman levätä, että näkee taikinan kunnon kun nesteet on kunnolla tasaantuneet kaikkialla taikinaan.

Käsin alustamisen voi korvata keittiö koneessa taikinakoukun kanssa. Mainiot Teemu ja Markus antavat Leipäkirjassaan koneella vaivaamisen ajaksi 18 minuuttia. Taikinasta tulee tuossa ajassa siloinen ja tasainen. Ja hieman kiiltävä. Mutta on omat koulukuntansa. Käsin vaivaaminen on monien mielestä terapauttista ja tuntuma on hyvin erilainen.

Pataporisee blogi esittelee kirjanAlkuun sitä tekee leipiä suoralinjaisesti. Taikina tehdään valmiiksi saakka samana päivänä. Ihan hyviä tuloksia tulee tälläkin tavalla.
Hieman kehittyneempi menetelmä on tehdä ensin raski. Se toimii esitaikinana ja valmistuu samankin päivän aikana. Yleensä kuitenkin raski tehdään edellisenä iltana ja annetaan sen muhia yön yli. Kahdeksan tuntia on lyhin aika, mutta mitä pitempään antaa raskin valmistua sitä ennemmän saa syvempiäkin makuja aikaiseksi. Valmiiseen leipään tulee jo isompia koloja kaupasta ostetun leivän tapaan.
Edellisestä on vieläkin kehittyneempi versio hapanleipäjuuri. Juuri voi olla vaalea tai tumma.


Löydettyjä ja kokeiltuja leipiä, esitaikinalla

Pataleipä, esitaikina

Piimälimppu, 1,5 t esitaikina

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...