maanantai 16. marraskuuta 2015

Siirappinen siemenleipä


Leikkaan reseptejä lehdistä tai tulostan nettisivuilta. En aina muista kirjoittaa alkuperäistä löytöpaikkaa ylös. Tämä resepti on luultavasti Ruoka ja viini lehdestä


2 dl vettä 42 Celsius astetta
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
3/4 dl tummaa siirappia
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1 rkl kokonaisia kuminansiemeniä
2 1/2 dl ruisjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
päälle
1/2 dl tummaa siirappia
1/2 dl vettä
auringonkukansiemeniä
kurpitsansiemeniä

Mittaa vesi, kuivahiiva, suola, siirappi ja siemenet kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot vähitellen ja sekoita koneella noin 10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa irtoaa sopivasti kulhon reunoista.
Kohota taikinaa peitettynä huoneenlämmössä noin kaksi tuntia.
Kerää kohonnut taikina kulhosta jauhotetuin käsin. Vaivaa ilmakuplat pois ja muotoile vuokaan sopivaksi pötköksi. Aseta öljyllä voideltuun vuokaan ja tasoita taikina pohjalle tasaiseksi matoksi. Kohota vielä noin reilu tunti peitettynä liinalla huoneen lämmössä. Leipä kohoaa lopulta hieman laitoja korkeammaksi.
Lämmitä uuni 240 asteeseen. Penslaa leipä siirappivedellä ja ripottele siemeniä päälle. Aseta vesiastiallinen kuumaa vettä uunin pohjalle tai ruiskuta kolme neljä suihkausta vettä uuniin. Paista 25 - 45 minuuttia kunnes pohja kumisee koputeltaessa. Vuoassa leipä voi jäädä melko pehmeäksi pohjasta. Jätä vuoka pois ja aseta leipä pellille leivinpaperin päälle ja paista vielä noin 12 minuuttia, kunnes pohja kumisee koputeltaessa.
Jäähdytä leipä ritilän päällä noin puoli tuntia ennen kuin leikkaat.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...