lauantai 26. huhtikuuta 2008

Bordeauxin viinien piirteitäBordeaux viinit on viinien kuningas tai kuningatar sekä hyvässä että pahassa. Kummat uutiset ensin?


Huonoa on se, että kuninkaalla on niin määräävä asema. Maailman muu viinituotanto seuraa ja vertautuu väistämättä Bordeauxiin. Bordeauxia pidetään joskus niin itsestään selvänä, että Ranskassa ravintoloitten listalla voi lukea pelkästään Bordeaux. Eikä muuta. Bordeaux on bordeauxia. Pelkkä valmistuspaikka takaa laadun. Ja sittenkin kun bordeauxit on erikseen lähemmin määritelty listalla muita viinejä ei ole. Tai jos on niin löytyy jokin vaihtoehtoinen alue kuten Bregerac tai Languedoc, mutta näitä viinejä on vain yksi. Voi sanoa että bordeaux työntää muut viinit listalta.


Bordeauxin hyviä puolia on sen tunnistettavuus. Tehdäänpä sitä missä päin maailmaa tahansa bordeaux tyylin tunnistaa. Parhaimmillaan se on luonnollisesti Bordeauxissa. Siellä se saavuttaa sellaisia aromeja, varsinkin ikääntyessään, että harva pystyy samaan.


Bordeauxiin voi suunnistautua esimerkiksi rypälelajikkieden kautta.

Tärkein niistä on Cabernet Sauvignon. Se tuottaa kiehtovia mustaherukkaan ja mustikkaan vivahtavia makuja. Cabernet Sauvignon tuottaa melko tanniinisia ja tätä myöten kovia viinejä.

Toinen päärypälelajike on Merlot.
Se on hedelmäinen ja antaa yhdistelmään pehmeyttä.


Joitakin muitakin lajikkeita löytyy kuten Petit Verdot, Carbenet Franc tai Malbec.

Pehmeitä Merlot voittoisia viinejä löytyy Pomerolosta ja Saint Emilionista. Kovuuteen törmää varsinkin Gravesin ja Medocin alueen viineissä, joissa onkin pääsääntöisesti Cabernet Sauvignon rypälettä. Mutta, mutta! Erilaisia pitoisuuksia noita kahta rypälettä on kuitenkin kaikkialla Brodeauxia ja kovuus voi vaihdella rypäleestä huolimatta. Monille maistajille käy niin, että mitä syvemmälle makuihin pääsee, rupeaakin pitämään kovia parempana ja pehmeitä vähän lällyinä.


Melkoinen happoisuus ja tanniinisuus vaativat kesyyntyäkseen jonkin verran varastointia. Pitkä varastoinitiaika varsinkin tammitynnyreissä kehittää monisyisiä, mausteisia ja seetrisiä makuja. Puihin ja pähkinöihin viittaavat maut saavat viini-intoijat ihastuksiin ja myös näiden takia Bordeaux viineistä on tullut maailmanlaajuista sijoitusbisnestä.

Bordeuax tuottaa alueena kuitenkin jokaiselle ja kaikille kukkaroille sopivaa nautittavaa. Nimekäs chateau voi kuitenkin olla aikansa elänyttä ja paikoilleen jämähtänyttä. Ulkomaisten arvosteltua tällaisia viinejä chateau-omistajat ovat vieneet herjauksesta oikeuden eteen ja yms. Viinikirjoittajat ovat sanoneet, että he arvottavat ensisijaisesti pullon sisällön eikä paikkaa missä se on tehty.Uudessa maailmassa on onnistuttu uusilla valmistusmenetelmillä aikaansaamaan eloisimpia ja marjaisina paremmin nykymakuun sopivia viinejä. Puhtautta uusiin viineihin on tuoneet varsinkin tietokoneilla valvotuissa terästankeissa kypsyttäminen.
Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...