Pataleivän teko sinänsä on melko yksinkertaista, mutta miten käsitellä löysää taikinaa ja miten saada siitä haluamansa näköinen.
Kiinteä taikina
Sellainen taikina on aina helpompi käsitellä, jossa on enemmän jauhoja. Sitä pystyy käsittelemään ja siihen voi silloin tehdä vaikkapa viiltoja, jolloin lopputulos on näyttävämmän näköinen.![]() |
Tämä pataleipä on tehty lasipadassa. Ennen paistoa siihen on
vedetty terävällä veitsellä kaksi ristikkäistä viiltoa.
|
Löysä taikina
Leivän sisäisen rakenteen kannalta löysästä taikinasta tulee kuohkeampi ja suurikoloisempi. Löysä taikina on taas paljon vaikeampi käsiteltävä. Taikina on sellainen, että se takertuu joka paikkaan. Mutta siihen löytyy kyllä keinonsa.![]() |
Pitkään nostatetussa pataleivässä on hyvä sisäinen rakenne. Leivässä on eri kokoisia koloja. |
![]() |
Vähintään kaksitoista tuntia muhinut pataleivän taikina on hyvin löysää, se tuoksuu voimakkaasti käyneeltä ja siinä on pieniä koloja. |
Valtaosassa pataleipäreseptejä leipä kumotaan tällaisenaan pataan. Monissa sanotaankin, että nimenomaan koskematta taikinaan tulee paras tulos. Jos tarttuu tarvitaan öljyä tai jauhoja tai sitten voi käyttää rypistettyä leivinpaperia.
Rypistetty leivinpaperi
![]() |
Paistoastian jauhottaminen tai öljyäminen auttaa kiinni
tarttumisessa. Yksi tapa on käyttää leivinpaperia. Se
rypistetään, jotta se asettuu paistoastiaan ja leivän muotoon.
|
![]() |
Löysä taikina kuitenkin tarttuu hanakasti paperiinkin, mutta
pinnalle kannattaa sirotella jauhoja.
|
Pataleivän voi heittää paistumaan tällaisenaan. Tulee yhtä hyvää. Joten siinä tapauksessa kaksi seuraavaa kohtaa huomiotta ja siirry suoraan paistoastian valmisteluun.
____________________________________________________________________________
Kirjekuori muotoilu
Leivästä tulee hyvä ja koossa pysyvä kun sen muotoilee esim. kirjekuori menetelmällä. Ylhäältä alas, alhaalta ylös, toiselta sivulta keskelle ja samoin toiselta sivulta. Tämä ikään kuin kasaa taikinan ja leipä pysyy ryhdikkäänä.
![]() |
Valmis leipä on pantu väliaikaiseen astiaan, koska on edullista
vielä nostattaa jonkin aikaa esim. puolituntia. Päälle on laitettu
puhdas liina.
|
Loppunostatus lämpimässä ja vedottomassa paikassa
![]() |
Leipä on tuotu saunaan nousemaan.
|
___________________________________________________________________________
Paistoastian valmistelu
![]() |
Jos käyttää savivuokaa, se pitää kosteuttaa uppovedessä
vähintään vartin.
|
Vettyneet saviavuoan osat pannaan kylmään uuniin
Samoin jos käyttää jotain muuta pataa. Myös kansi kuumenemaan.
![]() |
Saviavuoan osat ovat alimmalla tasolla, koska koottuna se on
aika korkea. Siis jätä nyt tilaa.
|
![]() |
Uunin lämpö nostetaan 250 asteeseen, johon myös paistoastia
nousee.
|
Ole hyvin varovainen tulikuumien astioiden kanssa, käytä varmuuden vuoksi patakinnasta kummassakin kädessä.
Taikina heitetään padan pohjalle. Siitä kuuluu vain sihahdus.Paistoaika on noin puolituntia, jonka jälkeen voi laittaa leivän vielä kymmeneksi minuutiksi uuniin ilman kantta. Kyljetkin saavat vähän rapeutta. Hyvin leveä tai paksu taikina voi tarvita pidemmän paistoajan. Kypsä leipä laitetaan ritilälle jäähtymään. Maistiaisia ei kannata heti kiiruhtaa leikkaan, vaan parempi on odottaa viilentymistä.
![]() |
Ulkonäöstä tulee kuin itsestään mielenkiintoinen.
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti