torstai 9. kesäkuuta 2016

Setsuuri, suoraanleivottava


Setsuuri


Tässä reseptissä ei tehdä mitään esi-imellettyä ainesosaa vaikka onkin hapan/imelä. Leipä tehdään suoraan reseptin aineksista ja suoraan leiväksi saman leipomisen aikana. Ei siis mitään esitehtäviä aineksia. Leipä on mukava sen takia että siinä on melkein puolet ruisjauhoja. Maukas leipä siitä tulee.

Oikeastaan nimi oli Pääsiäisen setsuuri ja napattu Yhteishyvä sivustolta.

Yhden leivän resepti

2,5 dl maitoa
25 gr (puoli pakettia) kuivahiivaa
1 tl suolaa
1/2 tl kuminaa
1/2 tl fenkolia
1/2 tl jauhettua pomeranssin kuorta
1 dl siirappia
3,5 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito käden lämpöiseksi. Riittää kun lämmität hetken maitoa levyllä. Varo ettei lämpene liikaa, koska viilentäminen voi olla melkoista puuhaa.
Lisää suola, mausteet ja siirappi.  Lisää kuivahiiva, ruisjauhot ja anna turvota että tiedät jatkossa paljon vehnäjauhoja voi lisätä. Laita jauhot pikkuhiljaa taikinaan ja lopeta kun taikina alkaa irtoamaan reunoista.
Kohota taikinaa liinan alla tunnin ajan.
Voit laittaa taikinan voideltuun leipävuokaa tai muotoile siitä pitkulainen leipäpötkö kirjekuori menetelmällä. Taikinaa taitellaan ylhäältä alas ja alhaalta ylös. Paina kasaan. Jatka kääntämällä taikina 90 astetta ja taita jälleen ylhäältä alas ja alhaalta ylös. Toistele muotoilua muutaman kerran ja venyttele leipä pitkulaiseksi. Taittelu pitää leivän hyvin kasassa ja muodossaan. Anna nousta uudestaan tunnin ajan liinan alla.
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen niin että se on valmis samaan aikaan kuin kohotus. Pistele leipä puutikulla tai kapealla veitsellä. Jos haluat rapeakuorisemman leivät laita vettä uunin pohjalle tai ruiskuta pellin alle muutama suihkaus vettä. Alenna samalla uunin lämpötila 175 asteeseen.
Paista leipää noin puolesta tunnista 45 minuuttiin. Testaa koputtamalla leivän pohjaa. Valmis leipä kumiseen ontosti. Laita ritilälle viilenemään. Leipä on syötäväksi valmis kun se on viilentynyt.
Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...