maanantai 2. toukokuuta 2016

Siemenleipä vanhassa savipadassa

Melko lailla sama leipä kuin Siirappinen siemenleipä, mutta tällä kertaa tehtynä pataleipänä. Siirappi leivän päältä jää pois. Koostumus leivän sisällä on hieman suurikoloisempi.3 1/2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria
100 g grahamjauhoja
2,5 g kuivahiivaa sekoitetaan jauhoihin, noin neljäsosa pussista
50 g auringonkukansiemeniä
50 g kurpitsansiemeniä
25 g pellavansiemeniä
25 g seesaminsiemeniä
200 g vehnäjauhoa
öljyä tai jauhoja paistoastiaan
1. Laita kylmää kraanavettä sellaiseen kulhoon, jossa taikina voi muhia yhden vuorokauden.
2. Lisää suola ja sokeri sekä grahamjauhot (speltjauhot). Kaada kuivahiivat jauhojen päälle ja sekoita.
3. Lisää siemenet ja lopuksi vehnäjauhot.
4. Sekoita tasaiseksi niin ettei taikinaan jää jauhoisia klimppejä.
5. Peitä kulho kelmulla laita puhdas pyyhe sen päälle. Pelkkä pyyhe ei riitä, koska taikina voi kuivua. Pyyhe kulhon päällä on myös kivemman näköistä kuin riekaleinen läpinäkyvä kalvo.

Laita taikinakulho johonkin rauhalliseen paikkaan huoneen lämpöön. On parempi että taikina kehittyy hitaasti ja aikaahan on kokonainen vuorokausi.
Seuraavana päivänä taikina on jonkin verran kohonut ja tasaisen näköinen.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kääntele se aina reunoilta keskustaa kohti. Ensin toiselta puolen ja sitten toiselta puolen, sitten ylhäältä ja alhaalta. Ripottele jauhoja päälle ja väliin, jos taikina tarttuu tiukasti käsiin. Kuitenkin käytä jauhoja juuri niin vähän kuin on mahdollista käsitellä taikinaa. Patataikina on luonteeltaan löysä ja valuva. Taikinan pitäisi antaa kohota vielä tunnin tai kaksi. Parhaiten se onnistuu kulhossa johon laitetaan jauhoja pohjalle ja asetetaan taikina taittopuoli ylöspäin. Tästä kohonnut taikina on helppo kumota tulikuumaan pataan niin, että tällä kertaa sileä puoli tulee ylöspäin.
Luonnollisesti pata on täytynyt kuumentaa sillä aikaa 250 asteeseen uunissa. Itse käytin tässä leivässä vähälle käytölle jäänyttä savivuokaa. Sen annetaan liota noin 15 minuuttia uppovedessä, pannaan kylmään uuniin, koska kuumassa se voisi haljeta. Sen jälkeen savivuoan voi antaa kuumeta sinne 250 asteeseen eli niin kauan kuin uunin lämpeneminen kestää. Savivuoassa on kouhouma pohjapuoliskossa, joten laitan taikinan päällispuoliskon pohjalle ja siis koko laitoksen väärinpäin uuniin. Pohjalle voi ripotella jauhoja, jotta leipä ei tartu.
Leipää paistetaan 250 asteessa puoli tuntia. Sitten kannen voi poistaa tai peräti ottaa koko leipä sellaisenaan pellille. Lämpötila lasketaan 220 asteeseen ja jatketaan paistamista 15 minuuttia. Kypsyyden voi arvioida koputtamaalla leivää pohjaa. Kypsä leipä leipä kopisee kumeasti.
Valmis leipä asetetaan ritilän päälle jäähtymään.


Pataleivän yleisohje


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...