perjantai 12. helmikuuta 2016

Piimälimppu


Lyhyellä esitaikinalla ja puoliksi ruista



















Esitaikina (vie aikaa noin puolitoista tuntia)

1/2 piimää (41 astetta)
1/2 pussia kuivahiivaa
3,5 dl vehnäjauhoja

Taikina

1/2 (luomu)- tai veriappelsiini
1/4 rkl kuminaa
1/4 rkl fenkolia
3/4  rkl suolaa
1 kananmuna
1 1/4 dl siirappia
5 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Lisäksi

1/2 rkl rypsiöljyä vuokaan
1 rkl siirappia
1 rkl vettä

Lämmitä piimä kattilassa noin 41 asteiseksi. Ei tarvita kuin hetken lämmitys täysillä, kattila pois levyltä ja sekoitus. Liota siihen kuivahiiva taikinakulhossa. Sekoita jauhot joukkoon. Anna kohota kuohkeaksi ja kuplivaksi 1 tunti 30 minuuttia.

Tee taikina. Raasta appesiini ja purista mehu. Hienonna kumina ja fenkoli morttelissa. Tai jätä kokonaisiksi.  Lisää appelsiininkuori ja -mehu, mausteet, kananmuna ja siirappi esitaikinaan ja sekoita tasaiseksi. Alusta ruis- ja vehnäjauhot taikinaan ja vaivaa kimmoisaksi. Koneel noin 15 minuuttia kunnes sormella tehty kuoppa hieman nousee. Peitä tuorekelmulla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Tämä vie vähintään tunnin.

Voitele kaksi vuokaa öljyllä. Kaada taikina jauhotetuilla käsillä myös jauhotetulle työpöydälle. Muodosta kaksi leipää vuokiin sopiviksi. Anna kohota liinalla peitettynä noin tunnin kaksinkertaisiksi.

Kuumenna uuni hyvissä ajoin 250 asteeseen. Voitele pinta siirappivedellä. Pane uuniin keskitasoon. Ota leivät uunista 5 minuutin kuluttua ja voitele siirappivedellä uudestaa. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja pane vuoat takaisin uuniin. Voit laittaa vesiastian uunin pohjalle.

Ota leivät uunista 30 minuutin kuluttua. Kumoa ne vuoistaan ja nosta uunin pellille uunipaperin päälle. Voitele vielä kertaalleen siirappivedellä. Paista leipiä ilman vuokia noin 10 minuuttia, jotta myös sivut saavat hieman väriä. Kokeile kypsyys koputtamalla leivä pohjaa; kypsästä leivästä lähtee kumea ääni. Jäähdytä ritilällä.




Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...