torstai 5. helmikuuta 2015

Kotona tehtyä leipää. Osa 1.

Viimeisin aluevaltaukseni kokkauksen parissa on leivät. Ensimmäisen leivän tein jo vuoden 2014 kesällä. En kuitenkaan ajatellut kirjoittaa leivistä kuin vasta sitten, kun olen tehnyt yhtä reseptiä niin monta kertaa että voi olla varma sen onnistumisesta. Itse olen laiska leipoja, enkä viitsisi vaivautua kovin paljon. Ryhdyinkin etsimään ensin helppoja reseptejä.

Nykyään internetistä ja uusista kirjoista löytyy reseptejä, joissa leivän tekeminen on helppoa ja nopeata. Lisäksi näyttää siltä kuin kuivahiivakin nopeauttaisi leivontaa. Uusissa ohjeissa otetaan huomioon myös koneet taikinakoukkuineen.

Perinteisesti taikinat tehdään niin että pannaan ensin neste, johon hiiva sulatetaan, sitten mausteisia aineksia ja lopulta jauhoja niin paljon että syntyy sopiva kiinteä taikina joka ei tartu käsiin. Taikina nostatetaan tilavuudeltaan kaksinkertaiseksi. Taikina kumotaan jauhotetulle pöydälle. Vaivausta tehdään niin että kuplat tasaantuvat taikinassa ja tämän jälkeen nostatetaan uudestaan. Pullistunut muotoiltu leipä paistetaan tasaisessa lämmössä kun se ruskistuu ja leivän pohjaa koputeltaessa kopisee selvästi. Nämä on merkkinä siitä että leipä on kypsä. Valmis kuuma leipä laitetaan ritilälle liinan alle jäähtymään. Liina kuitenkin pehmentää kuorta, joten jos haluaa säilyttää kuoren rapeuden niin ei liinaa.

Nykyohjeissa leipä nostatetaan kuivahiivalla nopeasti. Taikina saa jäädä niin löysäksi niin,  että sen saa juuri ja juuri jauhotetuin käsin muotoiltua tai sitten se nostetaan vuokaan. Uusissa ohjeissa kuivat aineet sekoitetaan ensin ja nesteet pannan lopuksi, jota on tyypillisesti parisen desilitraa.
Vuokana voi käyttää koria, keraamista vuokaa tai jopa savivuokaa. Lämpötila on usein aluksi melkoisen korkea noin 230 tai 250 astetta.

Jos haluaa hyvän kuoren voi uunin laittaa astian, jossa on kuumaa vettä. Sinne voi heittää vettä lisää jossain paistamisen vaiheessa. Koko pohjan peittävää peltiä ei kuitenkaan kannata laittaa, koska se muuttaa kypsentämisen olosuhteita. Voisi paremminkin käyttää pientä astiaa uunin pohjalla.Löydettyjä ja kokeiltuja reseptejä, suoraan tehtäviä leipiä

Helppo rieska

Hedelmäinen myslileipä

Siirappinen siemenleipäEi kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...