torstai 27. elokuuta 2015

Helppo pikamajoneesi


Majoneesissa on aika tekeminen. Usein se vielä epäonnistuu. Aineksien pitäisi olla samanlämpöisiä. Kädeltä vaaditaan melkoista vispausvoimaa. Toisella kädellä pitää kaataa öljyä hitaasti ja miten kulhon saa pysymään paikoillaan.

On olemassa taikatempulta vaikuttava ohje tehdä majoneesia. Ainekset on melkolailla samat kuin perinteisessä majoneesissa. Kananmunan voi käyttää kokonaan valkuaisineen päivineen.

1 kokonainen kananmuna
1 tl dijon sinappia
1/4 tl valkoviinietikkaa tai väkiviinaetikkaa
2 dl rypsiöljyä
(1 valkosipulinkynsi pieneksipilkottuna)
1/2 tl suolaa

Kannattaa käyttää neutraalin makuista öljyä. Oliiviöljy on liian väkevää majoneesiin. Eikä varsinkaan kannata käyttää hienointa saatavissa olevaa oliiviöljyä.

Ensin pohjalle valutetaan varovasti kananmuna. Keltuaisen pitää pysyä ehjänä. Sen päälle lusikallinen sinappia. Valkoviinietikka 1/4 lusikallinen. Lopuksi 2 dl rypsiöljyä. Ainekset olisi hyvä olla samanlämpöisiä.

Sauvasekoitin upotetaan keltuaisen päälle ja aloitetaan pyöritys. Kun kiinteymistä alkaa näkyä voidaan sauvasekoitin nostaa hitaasti ylös ja kas majoneesia syntyy kuin taikomalla. Lopuksi maustetaan sopivilla mausteilla, joista itse pitää. Tämäkin voi siis epäonnistua, joka tietysti harmittaa kun pari desiä menee hukkaan. Pelastaa sitä ei voi.

Lopuksi pari suomenkielistä linkin takana olevaa ohjetta. Itse opin sen mainiosta Master Chef of Australia kisasta.

Turun Sanomien Tilli ja Pulla blogin ohje: Helpoin majoneesi ikina

Iltalehden Helpompaa ei voisi olla
Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...