sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Epäonniset mysli-ostokset leiväksi ja sämpylöiksi


No-Knead Bread, lyhyt nostatusaika 15 min., lämpötila nousee 250 asteeseen, paistoaika 30 min. Kokonaisaika parhaimmillaan vain noin tunti.


Tässä taikina on leivottu sämpylöiksi.

Tämä leipä syntyi tarpeesta saada käytettyä mysli, joka ei oikein sellaisenaan maistunut. Mysleistä ei oikein saa selkoa kun se on umpinaisessa laatikossa tai pussissa. Tunnen itseni aina hieman petetyksi kun laatikon sisältä löytyy mysli, joka koostuu kuivatuista palasista. Minusta myslin pitää olla selkeästi tunnistettavista aineksista tehty. Eikä levymäisesti kuivatetusta ja sitten murskatuista palasista tehty, joista ei tiedä mitä se sisältää. No näitä hylättyjä myslejä voi kuitenkin käyttää leipomiseen, etteivät ihan haaskiin mene.

Yksi leipä tai yksi noin litran vuokaleipä tai 12 sämpylää

4 dl vettä lämmitettynä 42 asteeseen
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
2 dl mysliä
1 ps kuivahiivaa
noin 5 dl jauhoja

Taikina sekoitetaan puukauhalla. Jauhoja lisätään vähitellen kunnes taikina on sellaista, että sitä saa juuri ja juuri käsiteltyä jauhotetuilla käsillä. Sitä voi ajaa koneella muutaman kierroksen varmistaakseen taikinan tasaisuuden. Taikinan alle ja päälle on hyvä ripotella jauhoja. Päälle laitetaan muovipussi tai liina. Annetaan nousta 15 minuuttia. Jos nostatus ei lähde käyntiin kunnolla, voi sen viedä saunaan. Ei kuitenkaan lämmitettyyn.

Kun taikina on noussut kaksinkertaiseksi se kumotaan jauhotetulle alustalle ja leivotaan pyöreäksi leiväksi tai pitkulaisena kumotaan öljyttyyn vuokaan tai tehdään pitkä tanko, josta leikataan sämpylän kokoisia paloja. Kokeilen juuri viimeisen kaltaista leipomista, koska leipään tulee erityisen hyvä kuori, niin sämpylöissä kuorta on mahdollisimman paljon.

Ilman uutta nostatusta leipä tai sämpylät pannaan leivinpaperilla päällystetylle pellille ja pannaan kylmään uuniin. Lämpötila väännetään 250 asteeseen ja paistetaan noin puoli tuntia. Leipä siis nousee myös uunissa. Sämpylöitä jonkin verran lyhemmän aikaa.Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...