tiistai 16. toukokuuta 2017

Ruisleipää pataleipämenetelmälläAikaisemmin olen pannut merkille, että ruisjauhot taitavat olla vaikeimmat kaikista jauhoista. Ne imevät niin paljon vettä, että joskus on vaikeaa tietää milloin on sopivasti. Niin oli myös tämän pataruisleivän kanssa. Mutta jos orjallisesti vain seuraa alkuperäistä reseptiä, niin kyllä pitäisi onnistua.


Leipä maistuu hyvälle ja siihen syntyi suurempiakin koloja.
3,5 dl 42 asteista vettä
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
0,5 dl siirappia
3 dl vehnäjauhoja (spelt)
4 dl ruisjauhoja


Sekoita kuivahiiva 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen. Mittaa siirappi veteen ja ripottele suola mukaan. Lisää jauhoista ensin vehnäjauhot ja sen jälkeen ruisjauhot. Sekoita  mutta älä vaivaa. Laita kelmu kulhon päälle ja anna kohota huoneenlämmössä 6-12 tuntia.

Ota taikinakulho esiin ja ripottele päälle vähän ruisjauhoja ja käännä taikina pari kertaa ympäri se kummemmin vaivaamatta. Ripottele lopuksi taas vähän jauhoja ja jätä taikina kohoamaan vielä tunniksi.

Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225:asteeseen. Ota pata uunista kun taikina on kohonnut.
Kaada taikina pataan ja laita kansi päälle. Paista ensin 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista vielä avonaisena vielä toiset 30 minuuttia.

Kumoa leipä pois padasta ja peitä kevyesti liinalla. Anna jäähtyä omassa rauhassa ennen kuin leikkaat


Itselläni vaikeita kohtia olivat taikinan kääntely. Laitoin sen alustalle, johon se tarrasi kiinni lisätystä jauhoista  huolimatta. Yritin kääntää käsin, mutta niihin taikina tarttui vieläkin tiukemmin. Pesin välillä paakkuuntuneet käteni. Kuivasin. Ja ripottelin vielä enemmän jauhoja taikinan päälle. Lopulta sain taikinan hallintaan lastalla.

Siis olisiko pitänyt käännellä vain taikina kulhossa ja sitten nostatuksen jälkeen kaataa se lastan avustuksella kuumaan pataa.Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...