sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Risotto valmistetaan pikkuhiljaa
Risoton tekemiseen pitää olla kunnollinen riisi. Yksi parhaita on Arboria, joka löytyy aika monen kaupan hyllyltä nykypäivänä. Riisilajin pitää olla sellainen, että riisinjyvät eivät hajoa ja niistä syntyy kermainen takertuva koostumus. Nyt valttina ei ole irtonaisuus.

1.Risoton tekeminen aloitetaan keittämällä siihen tarvittava vesi. Nopeiten ja kätevimmin se tapahtuu vedenkeittimellä. Vettä lisättään pikkuhiljaa risottoon, sitä mukaan kun se imeytyy. Risottoa joutuukin vahtimaan herkeämättä koko sen keittämisen ajan. Sitä pitää kauhalla tai lastalla pöyhiä pohjia myöten.

2. Ensin kuitenkin riisi pitää nopeasti kuullottaa. Tätä ennen kattilaan pannaan öljyä. Itse pidän parhaimpana laittaa puolet extra virgineä ja toinen puoli tavallista oljyä. Extra virgine öljy antaa makua ja tavallinen ruskistaa. Öljyssä kuullotetaan ensin sipuli, yksi tavallinen ja pari valkosipulikynttä pilkottuna veitsellä. Näin pilkotut sipulit eivät haise ja valkosipulit eivät tule kitkeriksi.

3. Seuraavaksi kaadetaan riisi kuullottumaan hetkeksi niin ettei ne käristy. Nyt lisätään ensimmäinen satsi kuumaa vettä. Sekoitetaan alussa herkeämättä ettei riisi tartu pohjaan. Kohta lisätään toinen satsi vettä ja niin edelleen. Jossain vaiheessa lisätään kasvisliemi jauhetta. (Hienointa tietysti olisi valmis kasvisliemi stock. Mutta harvalla sitä on käytettävissä.) Kun risottoon lisätty vettä muutamaan kertaan ja se rupeaa valmistumaan ruvetaan maustamaan. Sitä pitää maistella pienellä lusikalla. Suolaa lisää. Mustaa piippuria. Lopuksi kun risottu on valmis siihen lisätään reilu kourallinen raastettua parmasaania ja taas kauhotaan pohjia myöten ettei juusto tartu pohjaan.

Risotto tarjoillaan kuumana parmesaani raasteen ja vastajauhetun, myllystä, mustapippurin kera.

Risottoon voi lisätä erilaisia makua ja ulkonäköä antavia ruoka-aineksia. Viiniä voi laittaa alkuvaiheessa veden sijaan, niin saa fiininpää. Sinne voi pilkkoa värikkäitä juureksia kuten porkkanaa tai paprikaa. Erilaisilla siemenillä saadaan jokin erikoinen maku aikaan. Yksi tällainen voisi olla fenkoli. Koko risoton voi värjätä sahramilla, kurkumalla tai punajuurivedellä. Herneistä saa mukavia väripilkkuja ja niin edelleen.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...