keskiviikko 14. toukokuuta 2008

Intialainen curry suomennettuna


Curry on paitsi mausteseosjauhe niin myös yleisnimitys intialaiselle kastikkeelle, joka valmistetaan kypsentämällä lihaa tai kasviksia useiden eri ainesten, mausteiden ja höysteiden kera. Suurusteita ei käytetä vaan sakeus saadaan aikaiseksi samaan tapaan kuin länsimaisissa pataruoissa.


Kuvassa on wokkityylinen pinnoitettu pannu, joka on paksupohjainen päinvastoin kuin "oikea" wokki. Tämä pannu sopii erityisen hyvin sähkölevylle. Tavallista kattilaakin voi käyttää.
ruokaöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
tuoretta inkivääriä
korianteria
kurkkumaa
jeeraa
garam masalaa
paprikaa
tomaattipurkki

1. Kuumenna öljy ja ruskita sipuli.
2. Lisää valkosipuli ja inkivääri.
3. Ripottele päälle kurkuma, kumina, garam masala ja paprika.
4. Lisää vettä ja keitä 10 minuuttia.
5. Kumoa tomaattimurska, sekoita ja hauduta 5 minuuttia.


Resepti toimii peruscurrynkastikkeen valmistusohjeena. Mausteita voi lisätä sen mukaan mitä makuja haluaa korostaa. Maustevaihtoehtoja on paljon. Tulisuutta saa aikaiseksi lisäämällä chiliä. Itse käytän makeata chili-kastiketta suoraan pullosta annosteltuna. Kaupassa myytävät chili-palot ovat niin vaihtelevia tulisuuden suhteen, että lopputulokseta ei tiedä. Pullochili on tasaisen laatuista.Fenkolin siememiä (Fennel Seeds), rautainen mortteli, vihreitä kaardemumman kapseleita (Green Gardamoms), osterikastiketta, jeeraa (juustokumina, roomankumina), makea chilikastike, kurkuma (Turmeric) ja korianterin siemeniä (Coriander Seeds). Kaikkia löytyy hyvin varustetuista kaupoista.
Curryyn voi lisätä kotimaisia juureksia melko ohuiksi suikaleiksi leikattuna. Nestettä ehkä joutuu lisäämään, jotta juurekset peittyvät nesteen alle kiehumaan.

Valmiiseen kastikkeeseen lisätään sitä lihaa, mitä sattuu olemaan. Usein valmistankin currya maanataina viikonlopulta tähteeksi jääneestä lihasta. Yllä oleva tomaattipohjainen curry käy hyvin lampaanlihan kanssa. Broilerin kanssa tomaattimurskan voisi vaihtaa kookosmaitoon. Erittäin "kermaisen" curryn saa aikaiseksi kun aivan lopuksi lisää turkkilaista 10%:sta jugurttia. Tällainen paksu jugurtti ei enää tee kastiketta liemeväksi. Jugurtin lisäämisen jälkeen ei pitäisi enää keittää, koska silloin jugurtti saattaa leikkaantua.

Curryn kanssa tarjoillaan bashmati-riisiä tai nuudeleita. Intiassa usein tarjoillaan myös chutneytä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...