sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Saaristolaisleipä padassa


























Leipä onnistuu parhaiten puoli pataleipä menetelmällä 45 min. nostatuksella

Kokeilin reseptin mukaisesti ja 12 tunnin kylmä nostatuksella. Tulos oli huomattavasti parempi tällä 45 minuutin nostatuksella. Pataleivän pitkällä kaavalla siitä tuli kovakuorista ja ainekset eivät sekoittuneet hyvin. Olisikohan siirappi joka tekee omat vaikeutensa.


2,5 dl vettä (42-astetta)
1/2 ps kuivahiivaa
1/2 dl leipäsiirappia
1 dl kaljamaltaita tai mämmi- ja leipämaltaita
2,5 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja tai spelttiä

Valmista taikina. Lisää vehnäjauhot vähitellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Anna kohota liinan alla 45 minuuttia. Laita valurautainen pata uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen.

Kaada jauhoja tasolla ja kumoa taikina jauhokasaan. Muotoile leipä jauhojen avulla

Kun uuni on valmis, nosta pata kummatkin kädet hyvin suojattuna. Joko voitelet padan tai ripottelet jauhoja pohjalle. Nosta leipä pataan ja sulje kansi. paista leipää noin 30 minuuttia. Nosta kansi pois tai nosta koko leipä sellaisenaan uuniritilälle. Laske lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä 10-15 minuuttia kunnes leipä saa hieman väriä pintaansa. Jäädytä leipä ritilällä liinan alla.

Perinteistä saaristolaisleipää tästä ei tule. Puuttuu siirappikuorutus. Mutta maku on kohdallaan. Konsistenssi on melko jykevä niinkuin aina saaristolaisleivässä.





Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...